COVID-19 UPDATE: Our sites & support staff are operational where possible. For more information please contact us: Call 01482 766340 or email mailbox@thespencergroup.co.uk

Hackney Station

An estimated 165,000 people took the street level transfer between Hackney Downs and Hackney Central Stations each year, and with an extra 150,000 passengers expected when Hackney Downs joined the London Overground Network. Transport for London awarded Spencer Group the design and build of a walkway between both stations to ease congestion, improve access to the station and enhance passenger experience. and allow step free disabled access between the two.

Key Project Details

Client Transport for London
Duration 14 months
Location Inner London
Contract Form NEC Option A

Project Scope

The walkway designed and built by Spencer Group was a multi-span elevated 150m steel walkway, with supporting columns on piled bases. To facilitate this, temporary works for the installations of truss spliced sections were required. Additionally, Spencer Group fitted a new lift, power supply and associated mechanical services, alongside lighting and SISS installation (including CCTV, comms, PA etc.). Electrical earthing and bonding was carried out by Spencer Group in addition to adjustments to the existing OLE return conductor. We also landscaped and rejuvenated the local realm, involving the relocation and installation of a brand new children’s play park and the installation of new stairs. with ‘fit out’ of M&E, PA and passenger information displays.

The project involved

165,000 Footbridge crossings per year
150m walkway connecting two stations

Outcome

Spencer Group engaged proactively with stakeholders to ensure they were kept informed throughout the life of the project. Site access and craneage required the relocation of the residents’ original children’s play area. We held a meeting with residents and families who used the playground, working collaboratively with them to relocate the facility to the best possible outcome. The Tenants Residents Association praised Spencer Group for our consideration and assistance throughout, including the furnishing of the playpark with the latest equipment free of charge as a thank you for locals continued patience as the project progressed. This much-appreciated approach enabled commuters to use the footbridge as quickly as possible.


Find out more about our Rail services

The project involved

1 children's play park created
Reduced walking distance by 400m